Preporuka zdravstvenog voditelja o higijeni ruku

  

Poštovani roditelji

Vjerujem da svatko od nas svoju dječicu od ranog uzrasta uči o pravilnoj osobnoj higijeni pa tako i o higijeni ruku, međutim postoje situacije koje zahtijevaju ekstremno pojačanu higijenu ruku kao što je ova u kojoj se nalazimo svi skupa, a to je epidemija virusom COVID-19.



 
Djetetu treba naglašavati razloge zbog kojeg ručice trebaju biti čiste. Koristiti male trikove kako bi voda i sapun djetetu postali zanimljivi i bitni.
Pranje ruku čuva nas od bolesti!!!
Mikroorganizmi su dio prirode pa tako i nas, pomažu u nizu procesa fermentacije, razgradnje ili za čuvanje hrane, no mogu nam donijeti i bolesti. Zato je važno djecu učiti prati ruke.
Jednu veliku grupu mikroorganizama koji uzrokuju zarazne bolesti ljudi i životinja nazivamo patogeni mikroorganizmi. Oni mogu ostati na koži ruku (prstima i dlanovima) te ispod noktiju, zajedno s prašinom i prljavštinom - ako se ruke ne operu nakon odlaska u toalet, vožnje u javnom prijevozu, povratka iz šetnje ili kupovine, igre u parku, igre s kućnim ljubimcima i slično.
 

Propusti prilikom pranja ruku jesu nedovoljno često ili prekratko pranje, zbog čega se ne operu svi dijelovi. Jednako je i ako se ne upotrijebi dovoljna količina sredstva za pranje. Ako pranje ruku nije odmah moguće, ne treba dodirivati usta, nos i oči, kao i predmete preko kojih bi se naknadno onečistili prsti, sve dok se ruke ne operu. Naravno, za prvu pomoć u takvim situacijama mogu poslužiti vlažne maramice, ali i njih treba rabiti tako da se ruke temeljito prebrišu. Kad je osim pranja potrebna i dezinfekcija, preporučuje se upotreba sredstava na bazi etilnog alkohola ili izopropanola. Na tržištu su u ponudi tekuća dezinfekcijska sredstva, razni gelovi, maramice i slično. U skladu s karakteristikama dezinfekcijskog sredstva, vrijeme trajanja dezinfekcije, odnosno kontakta kože sa sredstvom, treba biti navedeno u uputama proizvođača.


Nadam se da ćemo se uspješno svi skupa izboriti protiv ovog virusa kao što smo se borili do sada protiv brojnih virusa i bakterija te se veselim skorijem susretu s Vašom djecom.
                                                                                      Zdravstveni voditelj


Ispiši stranicu